Jégkorong, vuvuzela, kenguru és a többiek…

Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református

Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda

Get Adobe Flash player

Jégkorong, vuvuzela, kenguru és a többiek…

Jégkorong, vuvuzela, kenguru és a többiek…

Hol és hogyan kapcsolódnak össze ezek az egymástól olyan távol álló szavak? Egyszerű a magyarázat: a Rákóczi Zsigmond Általános Iskola 4. osztályos tanulói Miskolcon a Bulgárföldi Kéttannyelvű Általános Iskolában megyei országismereti versenyen vettek részt. Iskolánkból két csapat készülődött szinte az iskolakezdéstől kezdve a hagyományosan október közepén megrendezendő vetélkedőre. Nálunk a kéttannyelvűs és a kevesebb óraszámban tanuló angol csoportból is alakult egy-egy csapat. A tanítási órákon előkerülnek az angol nyelvterülethez kapcsolódó ismeretek, de a speciális feladatokra órák után is készülni kellett. Milyen országokkal is ismerkedtek szorgalmasan a gyerekek? Nagy-Britannia (a nem földrajz tudósok kedvéért: Anglia, Skócia, Wales) és Észak-Írország Egyesült Királysága, az USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Afrika szerepeltek a listán.

Rendkívül széleskörűen kellett az ismereteket összegyűjteni a gyerekeknek. Az országok zászlóitól kezdve a fővárosokon, híres épületeken, embereken, ételeken, sportokon, állatokon, növényeken, jelképeken, nemzeti és egyéb ünnepeken keresztül egészen az angol királyi családig, valamint Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjéig. Felsorolni is nagyon sok, hát még ezekről angol nyelven rendelkezni ismeretekkel!

Izgatottan indultunk 11-én délután egy órakor a verseny helyszínére, ahol nagyon szívélyesen fogadtak bennünket és a többi iskolából érkezett csapatot is. Csak ebből az évfolyamból, de sok helyről érkeztek gyerekek a rendező iskolába. Kis sütizés és finom tea után helyet foglaltunk a tornateremben berendezett versenyhelyszínen, ahol a dekoráció is az előbb említett országokat idézte. Csapataink a 2. és a 11. asztalnál foglaltak helyet, én pedig a zsűriben képviseltem iskolánkat. Az üdvözlő western tánc után pörgős munka is következett. A nyolcfordulós versenyben változatos feladatokkal találkozhattunk. Interaktív táblás feladat, kakukktojás megtalálása, képösszerakás, keresztrejtvény, angol reggeli tányérra helyezése, szókereső, családfa…és egy összetett feladat, melyben minden ország szerepelt. Itt találkozott össze a jégkorong a vuvuzelával és a kenguruval, Kanada Dél-Afrikával és Ausztráliával.

A zsűri döntéséig a gyerekek és a kísérő tanár nénik uzsonnáztak, majd az eredményhirdetés következett. A különböző óraszámban tanuló gyerekeket külön értékelték a szervezők. Az örömteli pillanatok számunkra ekkor következtek. A heti 3 órában nyelvet tanuló csapat negyedik, a kéttannyelvűsök pedig elsők lettek!

Beszámolóm teljességéhez már csak a résztvevők névsora hiányzik. A győztes csapat tagjai névsor szerint: Eperjesi Klaudia, Jamriska Réka, Kiss Bettina, Mizák Anna, felkészítő tanár nénik Kitta Józsefné és Bakosné Lapis Erika. A negyedik helyezett, de ezzel együtt remekül helytálló csapat: Kelemen Dorina, Nagy Boglárka, Tóth Ágnes, Veres Bettina. Felkészítőjük, a zsűri tagja és a beszámoló írója: Fábián Ottóné. Gratulálok a gyerekeknek és további sikeres versenyeket kívánok nekik!







Alapítványunk

A Rákóczi Zsigmond Iskolasegítő Alapítvány

Számlaszáma:
11734145-20020086

Adószáma:
18412303-1-05


1%


Link1

Copyright © 2014. All Rights Reserved.